Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Tomasz Woźniak Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

30 dag śledzi korzennych, 1 czerwona cebula, garść suszonych śliwek bez pestek, 1 kieliszek śliwowicy, 1 łyżka ciemnego cukru, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżki oliwy (Dla 4 osób)

15.10.2008
Fot. Marcin Klaban / AG
Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego