Wędzony węgorz z burakami
1 kg filetów z wędzonego węgorza, 30 dag małych buraków,1/2 l wywaru z ryby, 10 małych cytryn, 1 pęczek koperku, 3 dag żelatyny, 20 dag śmietany (22%) Syrop: 40 dag cukru, 1/2 l wody. Winegret: 3 łyżki oleju arachidowego, 1 łyżka octu z białego wina, sól, pieprz (Dla 8-10 osób)
Wyjmujemy formę i układamy w niej kolejno (między warstwy trzeba dawać nieco galaretki): pokrojone buraki, węgorza, cytrynę, znów węgorza itd. Kończymy warstwą buraków i zalewamy ją galaretką (powinna pokryć całe danie). Wkładamy formę na noc do lodówki. Tuż przed podaniem zanurzamy ją na chwilę w gorącej wodzie, wyjmujemy galaretę i kroimy w plastry. Podajemy z winegretem i śmietaną.
- Więcej o: