Przepisy, wykonanie i stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
15-20 g żelatyny, 100 ml zimnej wody, 200 g tuńczyka z puszki, ew. 1 łyżka oleju, 200 ml kwaśnej śmietany 22%, sól, pieprz (Na 0,5 litra musu)
Żelatynę zalewamy wodą i czekamy, aż napęcznieje. W międzyczasie miksujemy tuńczyka. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju, możemy pozostawić trochę zalewy, ale nie dużo, jeżeli natomiast tuńczyk był w sosie własnym, to dla lepszej konsystencji możemy do niego dodać łyżkę oleju. Napęczniałą żelatynę łączymy ze śmietaną i razem z nią podgrzewamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka. Mieszamy masę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mus przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).