Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Glasmastarsill

Przepisy i wykonanie: Paweł Kałuski Stylizacja i zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Na marynatę: 1/2 filiżanki wody, 1/2 filiżanki białego octu winnego, 1/2 szklanki cukru. 4 śledzie matjasy, 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry, 1 marchewka obrana i posiekana w cieniutkie plasterki, kawałeczek świeżego imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki, 2 łyżki świeżo utartego i odciśniętego w lnianej ściereczce chrzanu, 2 łyżki ziela angielskiego, 1 łyżka nasion gorczycy, 2 duże liście laurowe

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Wodę z octem i cukrem doprowadzamy do wrzenia, mieszając tak długo, aż cukier się rozpuści. Marynatę odstawiamy do wystudzenia. Śledzie płuczemy w wodzie i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. W szklanym naczyniu układamy warstwę cebuli, na niej cienką warstwę śledzi, które oprószamy plasterkami marchewki, imbiru, wiórkami chrzanu i przyprawami. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników. Śledzie z dodatkami polewamy marynatą; wlewamy jej tyle, by tylko przykryła składniki. Naczynie zamykamy dopasowaną pokrywką lub starannie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

    Więcej o:

Skomentuj:

Glasmastarsill