Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Indyk z pesto

Wykonanie i stylizacja: Zuza Wiciejowska Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

4 szklanki ugotowanego na pół miękko ryżu, 1 szklanka pesto (najlepiej domowego), 1/2 szklanki orzeszków piniowych, 1 nieduży indyk (4-5 kg), oliwa, 40 dag wędzonego bekonu, pokrojonego w cienkie plasterki

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Ryż mieszamy z pesto i orzeszkami, napełniamy nim wnętrze indyka. Spinamy wykałaczkami otwór w tuszce i obwiązujemy wykałaczki nitką. Podwiązujemy nogi i skrzydła. Indyka nacieramy oliwą, układamy na ruszcie, pod spód wkładamy brytfannę. Na wierzch kładziemy plasterki bekonu. Pieczemy indyka przez godzinę w temperaturze 160°C. Odwracamy indyka, obkładamy świeżym bekonem, pieczemy jeszcze przez godzinę. Na koniec przewracamy indyka na grzbiet, piersi i udka obkładamy świeżymi plasterkami bekonu i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu smarujemy je wytworzonym sosem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Indyk z pesto