Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kaczka na słodko

Wykonanie i stylizacja potrawy: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepis: Seweryn Świtoń Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

60 dag filetów z kaczki, dodatki: oliwa, majeranek, czosnek, sól, pieprz 4 łyżki miodu 40 g krupniku (alkohol) 80 g soku z pomarańczy

16.10.2007 KACZKA NA SLODKO KUCHNIA STYLIZACJA MARIA SZKOP FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 12 (154) - 12 2007
Fot. Agata Jakubowska / AG
Skórę z piersi kaczki nacinamy na krzyż i marynujemy mięso przez 2 dni w mieszance oliwy z majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem (co jakiś czas mięso obracamy). Smażymy na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, aż się wytopi i będzie chrupiąca. Wtedy przewracamy filety i przez moment smażymy, aby "zamknąć" mięso. Miód mieszamy z alkoholem i sokiem z pomarańczy i polewamy tym kaczkę (jeśli lubimy sosy bardziej treściwe, można dodać odrobinę masła).

    Więcej o:

Skomentuj:

Kaczka na słodko