Przepis, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: BBS Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 młoda kaczka, ziele angielskie, kolendra, 2 łyżki koniaku, 700 g schabu karkowego, 100 ml białego wina, 4 cebulki dymki, 150 g masła, 250 g wątróbek drobiowych, skórka z połowy pomarańczy, 5 pomarańczy, 160 ml bulionu, 2 jaja, sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, sól, 4 łyżki zimnej wody, masło do smarowania formy Galaretka: 20 g żelatyny, 1 łyżka wody, 500 ml bulionu, 50 ml likieru pomarańczowego (dla 12-14 osób)
Kaczkę myjemy, osuszamy i dzielimy na części, usuwając jednocześnie kości. Filety z piersi solimy, posypujemy pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziołami; skrapiamy koniakiem i odstawiamy. Resztę mięsa kaczki i pokrojony w kostkę schab także posypujemy solą, pieprzem i ziołami, ale zalewamy winem i dodajemy jeszcze posiekaną i przesmażoną na łyżce masła cebulę. Mięso marynujemy ok. 3 godzin. Robimy półkruche ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli, a następnie siekamy całość nożem. Dolewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w lekko natłuszczonej formie, formując dość wysoki brzeg. Wątróbki przesmażamy na łyżce masła i miksujemy lub przecieramy przez sito. Skórkę z pomarańczy czyścimy z błon, obgotowujemy 3 min, siekamy. 4 pomarańcze dzielimy na cząstki i zdejmujemy z nich błony. Filety z piersi kaczki kroimy w paski. Pozostałe mięso mielimy w maszynce, dodajemy bulion, skórkę pomarańczową, jaja, wątróbkę i resztę masła. 1/3 masy układamy w formie, na niej w rządkach promieniście ułożone filety z piersi i cząstki pomarańczy, na przemian. Znów warstwę farszu, na niej kolejną warstwę pomarańczy i filetów. Na koniec kładziemy warstwę farszu. Brzegi ciasta powinny nieco wystawać. Pieczemy ok. półtorej godziny w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Żelatynę moczymy w łyżce wody, a następnie zalewamy ją gorącym bulionem, dodajemy likier pomarańczowy. Połową krzepnącej galaretki polewamy pasztet i wstawiamy go do lodówki. Pozostałą pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki, przekrawamy je na pół i układamy na pasztecie. Wlewamy resztę galaretki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).