Biszkopt czekoladowy: 6 jajek, 120 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, masło i mąka do formy, Syrop do nasączania: 150 g cukru, 150 ml wody,3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,60 ml rumu Krem czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady (71 proc. kakao), 225 ml śmietany (36 proc.) Krem kawowy: 150 g śmietany (36 proc.), 25 g cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 g żelatyny
Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i łączymy z żółtkami. Mąkę mieszamy z kakao, przesiewamy i delikatnie dodajemy do piany. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm). Pieczemy 40 min w temp. 170 st. C. Ostudzony biszkopt kroimy na 4 krążki. Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy kawę i rum. Zimnym syropem nasączamy krążki biszkoptowe. Robimy krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie ubijamy śmietanę i mieszamy ją z przestudzoną czekoladą. Robimy krem kawowy: ubijamy śmietanę z cukrem i kawą i łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną. Składamy tort: pierwszy krążek biszkoptu smarujemy połową kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy kremem kawowym. Przykrywamy trzecim krążkiem, który z kolei smarujemy resztą kremu czekoladowego. Kładziemy czwarty krążek. Na koniec dekorujemy i posypujemy cukrem pudrem.