Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Gęś pieczona z sałatką pomarańczową

Wykonanie i stylizacja: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 gęś, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka oleju lub masła, sól Na sałatkę: 2 pomarańcze, 1 mały fenkuł (ok. 150 g), 2 małe białe cebule, 1 łyżka białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego, sól, pieprz, świeży koperek (dla 6-8 osób)

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Fot. Marcin Kiełbiewski
Gęś nacieramy od wewnątrz solą, a na zewnątrz majerankiem i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie podgrzewamy w brytfannie tłuszcz, wkładamy gęś i pieczemy w temp.175-180°C, licząc 40-50 minut na każdy kilogram gęsi. Od czasu do czasu gęś polewamy wytapiającym się tłuszczem i skrapiamy wodą. Robimy sałatkę. Pomarańcze obieramy ze skórki wraz z białą błonką, kroimy na plasterki (wyciekający sok zbieramy), usuwamy pestki i układamy na dużym półmisku. Fenkuł myjemy, czyścimy, usuwamy twarde zewnętrzne części. Koperek zostawiamy do przybrania, a bulwę kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i kroimy w bardzo cienkie krążki. Zebrany sok pomarańczowy mieszamy z octem winnym oraz oliwą. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł mieszamy z połową sosu i rozkładamy na plastrach pomarańczy. Sałatkę posypujemy krążkami cebuli, polewamy resztą sosu, oprószamy pieprzem i dekorujemy koperkiem.

Długo wyczuwalna w ustach moc Burgunda Laforet Joseph Drouhin będzie dobrą przeciwwagą dla zdecydowanego smaku gęsi

    Więcej o:

Skomentuj:

Gęś pieczona z sałatką pomarańczową