Wykonanie i stylizacja: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 gęś, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka oleju lub masła, sól Na sałatkę: 2 pomarańcze, 1 mały fenkuł (ok. 150 g), 2 małe białe cebule, 1 łyżka białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego, sól, pieprz, świeży koperek (dla 6-8 osób)
Gęś nacieramy od wewnątrz solą, a na zewnątrz majerankiem i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie podgrzewamy w brytfannie tłuszcz, wkładamy gęś i pieczemy w temp.175-180°C, licząc 40-50 minut na każdy kilogram gęsi. Od czasu do czasu gęś polewamy wytapiającym się tłuszczem i skrapiamy wodą. Robimy sałatkę. Pomarańcze obieramy ze skórki wraz z białą błonką, kroimy na plasterki (wyciekający sok zbieramy), usuwamy pestki i układamy na dużym półmisku. Fenkuł myjemy, czyścimy, usuwamy twarde zewnętrzne części. Koperek zostawiamy do przybrania, a bulwę kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i kroimy w bardzo cienkie krążki. Zebrany sok pomarańczowy mieszamy z octem winnym oraz oliwą. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Fenkuł mieszamy z połową sosu i rozkładamy na plastrach pomarańczy. Sałatkę posypujemy krążkami cebuli, polewamy resztą sosu, oprószamy pieprzem i dekorujemy koperkiem.
Długo wyczuwalna w ustach moc Burgunda Laforet Joseph Drouhin będzie dobrą przeciwwagą dla zdecydowanego smaku gęsi
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).