Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. W środku i na zewnątrz nacieramy ją pieprzem i tymiankiem, wnętrze nacieramy również solą. Tak przygotowaną układamy na ruszcie piekarnika, pod ruszt wkładamy szeroką blachę i wlewamy na nią około 1/2 l wody. Pieczemy 3-3,5 godz. w temp. 180 st. C, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się na blasze sosem. Po godzinie pieczenia gęś nakłuwamy (najlepiej w okolicy udek), aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce moczymy w gorącej wodzie ok. 10 min, osączamy i dodajemy trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Dusimy w rondelku do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia gęsi sosu wlewamy 2 szklanki gorącej wody, mieszamy, przecedzamy i wlewamy do rondla. Po ostudzeniu zbieramy z wierzchu tłuszcz, a sos zagotowujemy, dodając resztę masła i doprawiając solą oraz pieprzem. Sos przelewamy do sosjerki. Gęś kroimy na porcje, układamy na dużym półmisku, obkładamy owocami.