1 kaczka, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżeczka tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki masła, 400 ml miodu pitnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, parę orzechów do dekoracji
Kaczkę myjemy, zalewamy 2 l wrzątku, osączamy i odstawiamy na 2 godz. Cebulę i marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą i pieprzem, a wewnątrz tymiankiem i rumienimy na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Na dnie brytfanny układamy plasterki cebuli i marchewki. Kaczkę nadziewamy umytą natką i liśćmi laurowymi. Układamy ją w brytfannie i polewamy miodem pitnym. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. w temperaturze 180 st. C. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z brytfanny. Sos przecedzamy, studzimy i wstawiamy do lodówki, żeby stężał. Gdy na wierzchu zbierze się tłuszcz, usuwamy go. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, łączymy z sosem z pieczenia, dodajemy miód i trzymamy na małym ogniu, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Kaczkę podajemy udekorowaną orzechami z ziemniaczanym pure´e i sosem.