Wykonanie i stylizacja: Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska Przepisy: Justyna Bednarek Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Kaczkę i gicz dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Włoszczyznę i jedną cebulę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa wraz z grzybami, solą, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. Wątróbkę myjemy, drobno kroimy. Drugą cebulę obieramy, siekamy i smażymy na maśle wraz z wątróbką. Miękkie mięso wyjmujemy z garnka, rosół przecedzamy (powinno być go ok. 1 litra). Z kaczki wykrawamy całą pierś, a resztę mięsa oddzielamy od kości i drobno kroimy. Do pokrojonego mięsa dodajemy wino oraz wątróbkę z cebulą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Zbieramy z wierzchu zimnego rosołu tłuszcz, a następnie rosół zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i żelatynę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do salaterki wlewamy 1/3 rosołu i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie pośrodku galarety układamy rozdrobnione mięso, pierś kaczki i zalewamy tężejącym rosołem. Odstawiamy galaretę w chłodne miejsce, aby stężała. Wyjmujemy potrawę na talerz i ozdabiamy natką.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).