Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kaczka w galarecie

Wykonanie i stylizacja: Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska Przepisy: Justyna Bednarek Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kaczka, 1 gicz cielęca, 1 wątróbka z kaczki, włoszczyzna (marchew, pietruszka, 3/4 selera), 2 cebule, 1 l rosołu, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki żelatyny,1/3 szklanki wytrawnego białego wina, 2 suszone grzyby, sok z 1/2 cytryny, 10 ziaren pieprzu, 1 listek laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały
Kaczkę i gicz dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Włoszczyznę i jedną cebulę obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa wraz z grzybami, solą, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. Wątróbkę myjemy, drobno kroimy. Drugą cebulę obieramy, siekamy i smażymy na maśle wraz z wątróbką. Miękkie mięso wyjmujemy z garnka, rosół przecedzamy (powinno być go ok. 1 litra). Z kaczki wykrawamy całą pierś, a resztę mięsa oddzielamy od kości i drobno kroimy. Do pokrojonego mięsa dodajemy wino oraz wątróbkę z cebulą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Zbieramy z wierzchu zimnego rosołu tłuszcz, a następnie rosół zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i żelatynę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do salaterki wlewamy 1/3 rosołu i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie pośrodku galarety układamy rozdrobnione mięso, pierś kaczki i zalewamy tężejącym rosołem. Odstawiamy galaretę w chłodne miejsce, aby stężała. Wyjmujemy potrawę na talerz i ozdabiamy natką.

    Więcej o:

Skomentuj:

Kaczka w galarecie