Wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
50dag wątroby cielęcej, 1 cebula,1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy (dla 8 osób)
Wątróbkę cielęcą obieramy z błony i moczymy przez noc w mleku. Do rondla wkładamy drobno pokrojoną cebulę, słoninę, cielęcinę i przyprawy, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Następnie wkładamy wątróbkę i dusimy razem jeszcze 15 min. Studzimy i mielemy 2-3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Dodajemy żółtka, wbijamy całe jaja, wyrabiamy, doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wątróbki gęsie dusimy na maśle pod przykryciem, podlewając kilkoma łyżkami rosołu, aby się zrumieniły. W ostatniej chwili solimy, a gdy przestygną, kroimy w grube plastry. Do wysmarowanej smalcem okrągłej formy lub tortownicy wkładamy połowę masy mięsnej, układamy warstwę pokrojonych wątróbek i poszatkowanych pieczarek. Układamy resztę farszu i przykrywamy wierzch papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Formę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 1,5 godz. Upieczony i wystudzony pasztet wyjmujemy z formy i smarujemy gęsim smalcem. Podajemy z sosem tatarskim lub majonezem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).