Wątróbkę cielęcą obieramy z błony i moczymy przez noc w mleku. Do rondla wkładamy drobno pokrojoną cebulę, słoninę, cielęcinę i przyprawy, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Następnie wkładamy wątróbkę i dusimy razem jeszcze 15 min. Studzimy i mielemy 2-3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Dodajemy żółtka, wbijamy całe jaja, wyrabiamy, doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wątróbki gęsie dusimy na maśle pod przykryciem, podlewając kilkoma łyżkami rosołu, aby się zrumieniły. W ostatniej chwili solimy, a gdy przestygną, kroimy w grube plastry. Do wysmarowanej smalcem okrągłej formy lub tortownicy wkładamy połowę masy mięsnej, układamy warstwę pokrojonych wątróbek i poszatkowanych pieczarek. Układamy resztę farszu i przykrywamy wierzch papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Formę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 1,5 godz. Upieczony i wystudzony pasztet wyjmujemy z formy i smarujemy gęsim smalcem. Podajemy z sosem tatarskim lub majonezem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).