Wykonanie i stylizacja : Iwona Kobryń-Gałązka Przepis: Bożena Sikoń Zdjęcia: Andrzej Gałązka Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
500 ml mleka, 12 dag maku, 1 laska wanilii, 2 łyżki miodu, 3 żółtka, 12 dag cukru, 30 dag śmietany (36%)Do dekoracji: wisienki koktajlowe, suchy mak (Dla 4 osób)
Gotujemy mleko z wypłukanym i osączonym makiem przez 10 min, następnie mak odcedzamy i mielemy w maszynce (2-3 razy). Mleko wlewamy do rondla, dodajemy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz miód i zagotowujemy. Dodajemy zmielony mak, wyjmujemy obie połówki laski wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie, cały czas ubijając, powoli wlewamy mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelewamy do miski i studzimy. Śmietanę ubijamy, delikatnie łączymy z masą makową i przekładamy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godziny. Deser wyjmujemy z foremek na 10 minut przed podaniem. Dekorujemy wisienkami i suchym makiem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).