Wykonanie i stylizacja potraw: Iwona Kobryń-Gałązka Zdjęcia: Andrzej Gałązka Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
50 g rodzynek, 20 ml koniaku, 200 ml mleka, 25 ml miodu, 100 g mielonego maku, 1 żółtko, 150 g twarożku, 100 g pokrojonych w plasterki bananów, skórka otarta z 1 cytryny, 150 ml śmietany kremówki, maczek cukrowy do dekoracji (Dla 4 osób)
Rodzynki namaczamy w koniaku. Mleko zagotowujemy z miodem, zalewamy mak, odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do lodówki. Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając trochę skórki cytrynowej do smaku. Ubijamy śmietanę. Łączymy schłodzony mak z masą serową i osączonymi rodzynkami. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy maczkiem cukrowym.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).