Ciasteczka orzechowe

Wykonanie i stylizacja ciastek: Junona Lamcha Przepis: Grzegorz Walicki Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

200 g masła 80 g cukru pudru olejek lub cukier waniliowy 270 g mąki 100 g mielonych orzechów laskowych (Na 1/2 kg ciasteczek)

24.10.2008
Fot. Agata Jakubowska / AG
Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub olejkiem. Dodajemy mąkę i orzechy, zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na mniej więcej godzinę. Następnie przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Wycinamy z niego ciasteczka dowolnymi foremkami. Wkładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut, aż nabiorą złoto miodowego koloru.

    Więcej o:

Skomentuj:

Ciasteczka orzechowe