Ciasteczka orzechowe, czekoladowe babeczki z mandarynkami, ciasteczka kokosowe
30 dag mąki, 20 dag masła, 15 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 1 jajko, 1 cukier waniliowy posypka: 5 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy (na 2 blachy), 75 g gorzkiej czekolady, 125 g masła, 100 g cukru, 3 jaja, szczypta zmielonych goździków, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 125 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka mandarynek, 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (na 10-12 babeczek), 325 g masła, 150 g cukru pudru, 3 szczypty soli, 75 g mielonych migdałów, 75 g wiórków kokosowych, 2 jaja, 325 g mąki (na 2 blachy)
30 dag mąki, 20 dag masła, 15 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 1 jajko, 1 cukier waniliowy posypka: 5 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy (na 2 blachy)
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy je przez godzinę w lodówce, wałkujemy na grubość palca i wycinamy z niego foremkami ciasteczka o różnych kształtach. Pieczemy w temp. 180 st. C na złoty kolor (ok. 5-8 minut). Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Czekoladowe babeczki z mandarynkami
75 g gorzkiej czekolady, 125 g masła, 100 g cukru, 3 jaja, szczypta zmielonych goździków, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 125 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka mandarynek, 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (na 10-12 babeczek)
Topimy czekoladę na niewielkim ogniu lub na parze. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i przestudzoną czekoladę. Nadal ucieramy, dodając po kolei jaja, goździki i likier. Na koniec łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciastem wypełniamy do 3/4 wysokości natłuszczone foremki do babeczek lub papierowe. Na wierzchu układamy osączone mandarynki. Pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 40 min. Schładzamy w foremkach. Możemy polać gotową polewą czekoladową przygotowaną według instrukcji.
Ciasteczka kokosowe
325 g masła, 150 g cukru pudru, 3 szczypty soli, 75 g mielonych migdałów, 75 g wiórków kokosowych, 2 jaja, 325 g mąki (na 2 blachy)
Ucieramy masło, łączymy z cukrem, solą, migdałami, wiórkami kokosowymi i 1 jajkiem. Wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godz. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 3-5 mm. Wykrawamy kształty za pomocą foremek. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozkładamy ciasteczka. Roztrzepujemy drugie jajko i za pomocą pędzelka smarujemy krążki jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut.
- Więcej o: