Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Golonka w piwie (dla 2 osób)

Wykonanie i stylizacja potrawy: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 golonki tylne po 80 dag - 1 kg, sól, biały pieprz z młynka, 3 dag smalcu, 1 szklanka gorącej wody, 1 cebula, 1 liść laurowy, po 3-4 goździki i jagody jałowca, 125 ml mocnego ciemnego piwa

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Golonki płuczemy pod bieżącą gorącą wodą, osuszamy papierem, skórkę nacinamy i hojnie posypujemy solą oraz pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nim golonki, a gdy skórka się przyrumieni, podlewamy je 125 ml gorącej wody. Obraną cebulę przekrawamy na pół, jedną połowę szpikujemy goździkami, drugą jałowcem i razem z liściem laurowym wkładamy do brytfanny, którą wstawiamy do pieca. Golonki pieczemy w temp. 200°C przez 2 godziny. Podczas pieczenia podlewamy je stopniowo resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia zaczynamy polewać golonki piwem, dzięki czemu utworzy się na nich chrupiąca skórka. Po upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytfanny przecedzamy do garnuszka, zagotowujemy, ewentualnie dodajemy trochę wody. Golonkę serwujemy polaną sosem, możemy też ją podać z duszoną kwaśną kapustą.

    Więcej o:

Skomentuj:

Golonka w piwie (dla 2 osób)