Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Pierniczki norymberskie

Wykonanie i stylizacja ciast: Joanna Szachowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

25 dag migdałów, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 białka, 18 g cukru pudru, 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków na lukier: 10 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny (na 40 ciasteczek)

10.10.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA PIERNIKI
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Migdały sparzamy i obieramy ze skórki. Osuszamy je i mielemy, a potem mieszamy z 2 łyżkami skórki pomarańczowej oraz 2 łyżkami skórki cytrynowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, dodajemy 18 dag cukru pudru. Pianę mieszamy z migdałami i korzeniami. Porcje masy na ciasteczka nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Odstawiamy na noc do wy-suszenia, następnie pieczemy 25-30 min w temp. 160 st. C. 10 dag cukru pudru ucieramy z sokiem cytrynowym na lukier, którym smarujemy ostudzone pierniczki. Przybieramy je pozostałą skórką pomarańczową i cytrynową. Na ciasteczka możemy przed upieczeniem nałożyć kawałki opłatka.

    Więcej o:

Skomentuj:

Pierniczki norymberskie