Wykonanie i stylizacja ciast: Joanna Szachowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
na pierniczki: 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 dag migdałów, 5 jaj, 30 dag cukru, 20 dag mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki do kawy otartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonego kardamonu na lukier: 1 białko, 3 łyżki kakao, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka wody (na 40 ciasteczek)
Czekoladę ścieramy na tarce. Obie kandyzowane skórki drobno siekamy. Migdały zalewamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Osuszone migdały mielemy (np. w młynku do kawy lub malakserze). Jaja ucieramy z cukrem na białą masę, następnie dodajemy mąkę, przyprawy, migdały, czekoladę i kandyzowane skórki. Starannie mieszamy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. 30 min do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Białko ucieramy z kakao, cukrem pudrem i 1 łyżką wody na lukier. Pokrywamy nim ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika na 8 min. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).