Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kotleciki jagnięce z kostką

Przepis, zdjęcie: Arkadiusz ?cichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 duże posiekane zšbki czosnku, 1 łyżka ostrej musztardy, 2 łyżeczki posiekanego ?wieżego rozmarynu, 80 dag kotlecików jagnięcych z kostkš, 1,5 szklanki tartej bułki (a najlepiej wysuszonego i startego żytniego chleba),2 łyżki stopionego masła

14.12.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Robimy marynatę: w szklanym żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z łyżką soku cytrynowego, czosnkiem, musztardą oraz rozmarynem. Kotleciki nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do naczynia, odwracamy kilka razy, aby całe były pokryte marynatą. Przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki (a co najmniej na 4 godziny). Rozgrzewamy grill w piekarniku. Kotleciki wyjmujemy z marynaty i układamy na blasze. Wsuwamy na najwyższy poziom piekarnika i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Mieszamy resztę soku cytrynowego z tartą bułką i masłem (możemy dodać nieco posiekanej natki i rozmarynu dla zapachu i koloru). Mieszaninę rozkładamy na kotlecikach, pieczemy jeszcze tak długo, aż mięso osiągnie żądany stopień wysmażenia (trwa to około 3-4 minut). Podajemy od razu.

    Więcej o:

Skomentuj:

Kotleciki jagnięce z kostką