Mięso wkładamy do brytfanny, obficie smarujemy oliwą, solimy, nacinamy w kilkunastu miejscach, ale niezbyt głęboko. Do nacięć wciskamy goździki i jagody jałowca, mięso posypujemy cynamonem i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Następnie odwracamy mięso, ponownie obficie smarujemy je oliwą i pozostawiamy w lodówce na kolejne 6 godzin. Po tym czasie dodajemy do brytfanny masło i cebulę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C. Gdy wierzch mięsa się przyrumieni, odwracamy je na drugą stronę i pieczemy dalej, a gdy i z tej strony się przyrumieni, pieczemy, polewając od czasu do czasu ciemnym piwem. W sumie mięso powinno się piec przez 2-2,5 godziny. Gotową pieczeń kroimy na porcje, wytworzony sos łączymy z sosem pieczeniowym, zagotowujemy, cedzimy przez sitko do sosjerki i podajemy do mięsa. Dobrym dodatkiem jest szpinak z wody oraz pieczone lub smażone ziemniaczki.