Przepis: Piotr Soliwoda Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 kg ziemniaków, 1/2 kg cebuli, 1 kostka masła, szczypta tymianku, 1 łyżka oleju lnianego, sól i pieprz do smaku, masło do posmarowania formy
Obieramy ziemniaki i kroimy je na jak najcieńsze talarki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka, przesmażamy na oleju lnianym, a gdy zrobi się złota, dodajemy masło oraz tymianek i dusimy jeszcze przez chwilę. W nasmarowanej masłem blasze lub tortownicy układamy na przemian warstwy ziemniaków i cebuli, tak aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu obciążamy zapiekankę ciężkim przedmiotem i pozostawiamy, aby ostygła. Jest świetnym dodatkiem do ryby, można też podać ją samą polaną sosem grzybowym.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).