Przepis: Adam Chrząstowski zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
15 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 5 dag namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów, 5 dag mięsa wędzonej makreli, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cebuli, 1/2 roztartego ząbka czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta, masło, 150 ml śmietany 36-proc., 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny
Ceramiczne foremki do sufletów smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Kaszę rozgniatamy i ucieramy z żółtkami. Białka ubijamy na pianę. Grzyby kroimy na kawałki i obsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem. Lekko je studzimy i mieszamy najpierw z mąką, a potem z kaszą. Całość delikatnie łączymy z białkami i wiórkami mięsa makreli. Przyprawiamy do smaku. Foremki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy przez 12-14 minut w temp. 185 st. C. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny i koperkiem, przyprawiamy. Takim sosem skrapiamy suflet w trakcie jedzenia.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).