Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Suflet z kaszy gryczanej z grzybami

Przepis: Adam Chrząstowski zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

15 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 5 dag namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów, 5 dag mięsa wędzonej makreli, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cebuli, 1/2 roztartego ząbka czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta, masło, 150 ml śmietany 36-proc., 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny

30.10.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE
Kasza gryczana
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Ceramiczne foremki do sufletów smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Kaszę rozgniatamy i ucieramy z żółtkami. Białka ubijamy na pianę. Grzyby kroimy na kawałki i obsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem. Lekko je studzimy i mieszamy najpierw z mąką, a potem z kaszą. Całość delikatnie łączymy z białkami i wiórkami mięsa makreli. Przyprawiamy do smaku. Foremki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy przez 12-14 minut w temp. 185 st. C. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny i koperkiem, przyprawiamy. Takim sosem skrapiamy suflet w trakcie jedzenia.

    Więcej o:

Skomentuj:

Suflet z kaszy gryczanej z grzybami