Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Góralskie suropieki

Przepis: magazyn Kuchnia, zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

60 dag wieprzowiny od szynki, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól Sos: 1 pietruszka, 1 marchewka, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 nieduży burak, 1 dag rodzynek, 1-2 kwaśne jabłka, 10 dag pieczarek, 1/4 szklanki jasnego piwa, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 dag masła, 5 dag suszonych śliwek bez pestek, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, przyprawa do zup, ziele angielskie, jałowiec, ew. natka do posypania

26.11.2006 WARSZAWA
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Mięso kroimy na płaty, rozbijamy, solimy, obtaczamy w mące, smażymy na maśle. Robimy sos: namaczamy śliwki. Jarzyny ścieramy na grubej tarce, pieczarki i cebulę kroimy w talarki. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki, smażymy przez chwilę. Warzywa dusimy na smalcu, wlewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, dodajemy pieczarki z cebulą, rodzynki i osączone śliwki. Wsypujemy przyprawy, mieszamy. Do sosu wkładamy usmażone mięso, dusimy do miękkości na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania wkładamy obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Mięso wyjmujemy z rondla, sos cedzimy lub przecieramy przez sitko. Suropieki możemy ułożyć na grzankach z pszennej bułki i polać sosem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Góralskie suropieki