Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kaczka faszerowana

Przepis: magazyn Kuchnia, zdjęcie: A. Ścichocki, stylizacja: Z. Wiciejowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kaczka (3 kg)Farsz: podroby (żołądek, wątróbka i serce kaczki), 15 dag boczku, 15 dag pieczarek, 1 cebula, 1 dymka, 1 pęczek natki, 2 jajka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 bułki, 3/4 l mleka,2 łyżki słodkiej śmietany (18-proc.), 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka bylicy, 1 i 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Sos: 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 125 ml czerwonego wina, 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta: 45 dag czerwonej kapusty, 1 cebula, 1 jabłko, 100 ml czerwonego wina, 2 łyżki masła, 1 liść laurowy, 2 goździki, szczypta ziela angielskiego, sól, mielony biały pieprz

21.10.2003 WARSZAWA , STUDIO ,JEDZENIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Przygotowujemy kapustę: cebulę siekamy, jabłko obieramy (usuwamy środek z pestkami) i kroimy na cienkie plasterki. Dusimy na maśle razem z cebulą. Dodajemy poszatkowaną kapustę i przyprawy, podlewamy winem, przykrywamy i dusimy do miękkości. Przygotowujemy farsz: bułki zalewamy wrzącym mlekiem. Kroimy cebulę, dymkę, pieczarki, natkę, boczek i podroby. Cebulę i dymkę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki, podroby i natkę, dusimy do miękkości. Studzimy, mieszamy z odciśniętymi bułkami, jajkami, mąką, śmietaną, bylicą, majerankiem i skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i bylicą, napełniamy farszem, zaszywamy. Układamy na ruszcie piersią do dołu. Pieczemy 40 minut w temp. 200 st. C. Następnie odwracamy i smarujemy posoloną wodą. Przygotowujemy sos: cebulę i włoszczyznę kroimy, wkładamy do naczynia z kaczką i pieczemy. Kaczkę wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową. Sos odtłuszczamy, przecieramy przez sito, mieszamy z winem i bulionem. Przyprawiamy, zagotowujemy i wlewamy do sosjerki. Kaczkę rozwijamy, układamy na kapuście. Podajemy z sosem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Kaczka faszerowana