Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Deser korzenny

Stylizacja deserów: Nawojka Meijer Zdjęcia: Bartosz Fasiecki Przepisy: Kamis Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Biszkopt: 400 g masła, 130 g cukru pudru, 3 jaja, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki cynamonu krem Russel: 5 jajek, 320 g cukru, 240 g masła, 350 g margaryny, 80 g likieru kawowego, 40 g zaparzonej kawy rozpuszczalnej (20 g wrzątku + 20 g kawy), przyprawa do kawy i deserów Kamis

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Łączymy z przesianą mąką i dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy cynamon i starannie mieszamy. Białe i ciemne (czyli cynamonowe) ciasto wylewamy na osobne blaszki (śr. 24 cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min w 220°C. Robimy krem. Jaja mieszamy z cukrem i podgrzewamy w kąpieli wodnej do temp. 60 st. C (łatwo to sprawdzić: mieszanina jest gorąca, ale można jeszcze wsadzić palec). Przerywamy podgrzewanie i ubijamy masę na sztywną pianę. Miękkie masło i margarynę łączymy z ubitą masą jajeczno-cukrową; pod koniec dodajemy likier, zaparzoną kawę oraz świeżo zmieloną przyprawę do kawy i deserów Kamis. Wypieczone blaty biszkoptowe kroimy na równe prostokąty. Na każdym talerzu układamy prostokącik ciasta cynamonowego i przekładamy kremem kawowym. Do wyciskania kremu używamy worka foliowego ze ściętym rogiem. Warstwę kremu przykrywamy prostokątem jasnego biszkoptu. Ponownie wyciskamy porcję kremu. Deser możemy ozdobić czekoladą lub posypać kawą rozpuszczalną.

    Więcej o:

Skomentuj:

Deser korzenny