Biszkopt: 400 g masła, 130 g cukru pudru, 3 jaja, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki cynamonu krem Russel: 5 jajek, 320 g cukru, 240 g masła, 350 g margaryny, 80 g likieru kawowego, 40 g zaparzonej kawy rozpuszczalnej (20 g wrzątku + 20 g kawy), przyprawa do kawy i deserów Kamis
Miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Łączymy z przesianą mąką i dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy cynamon i starannie mieszamy. Białe i ciemne (czyli cynamonowe) ciasto wylewamy na osobne blaszki (śr. 24 cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min w 220°C. Robimy krem. Jaja mieszamy z cukrem i podgrzewamy w kąpieli wodnej do temp. 60 st. C (łatwo to sprawdzić: mieszanina jest gorąca, ale można jeszcze wsadzić palec). Przerywamy podgrzewanie i ubijamy masę na sztywną pianę. Miękkie masło i margarynę łączymy z ubitą masą jajeczno-cukrową; pod koniec dodajemy likier, zaparzoną kawę oraz świeżo zmieloną przyprawę do kawy i deserów Kamis. Wypieczone blaty biszkoptowe kroimy na równe prostokąty. Na każdym talerzu układamy prostokącik ciasta cynamonowego i przekładamy kremem kawowym. Do wyciskania kremu używamy worka foliowego ze ściętym rogiem. Warstwę kremu przykrywamy prostokątem jasnego biszkoptu. Ponownie wyciskamy porcję kremu. Deser możemy ozdobić czekoladą lub posypać kawą rozpuszczalną.