Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Orzechowo-korzenny tort wigilijny

Stylizacja deserów: Nawojka Meijer Zdjęcia: Bartosz Fasiecki Przepisy: Kamis Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

50 g orzechów włoskich, 185 g masła, 220 g cukru, 3 jaja, 225 g mąki pszennej, 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ew. 80 ml mleka, 1 słoik powideł śliwkowych do przekładania. Krem: 240 g cukru pudru, 85 g masła, 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wody, 1 laska wanilii Kamis Spécialité. Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej dekoracja: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Tortownicę (20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy tłuszczem. Orzechy szatkujemy drobno lub mielemy. Masło miksujemy z cukrem i, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku. Gdy uzyskamy gładką, puszystą masę, wsypujemy oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto (jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleko). Wrzucamy orzechy i po zamieszaniu wlewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez ok. 50 minut. Po schłodzeniu ciasto przekrawamy w poprzek. Robimy krem. Przesiany cukier puder miksujemy z masłem na puszystą masę. Wlewamy stopniowo zimną kawę. Dodajemy ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Mieszamy. Krążek ciasta smarujemy warstwą powideł śliwkowych, na to wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem. Nakładamy resztę kremu, rozsmarowujemy go na wierzchu i bokach ciasta. Całość oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową i wstawiamy tort do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy wiórkami mlecznej czekolady.

    Więcej o:

Skomentuj:

Orzechowo-korzenny tort wigilijny