50 g orzechów włoskich, 185 g masła, 220 g cukru, 3 jaja, 225 g mąki pszennej, 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ew. 80 ml mleka, 1 słoik powideł śliwkowych do przekładania. Krem: 240 g cukru pudru, 85 g masła, 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wody, 1 laska wanilii Kamis Spécialité. Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej dekoracja: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Tortownicę (20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy tłuszczem. Orzechy szatkujemy drobno lub mielemy. Masło miksujemy z cukrem i, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku. Gdy uzyskamy gładką, puszystą masę, wsypujemy oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto (jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleko). Wrzucamy orzechy i po zamieszaniu wlewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez ok. 50 minut. Po schłodzeniu ciasto przekrawamy w poprzek. Robimy krem. Przesiany cukier puder miksujemy z masłem na puszystą masę. Wlewamy stopniowo zimną kawę. Dodajemy ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Mieszamy. Krążek ciasta smarujemy warstwą powideł śliwkowych, na to wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem. Nakładamy resztę kremu, rozsmarowujemy go na wierzchu i bokach ciasta. Całość oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową i wstawiamy tort do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy wiórkami mlecznej czekolady.