Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Paluszki śniadaniowe do jajek na miękko

Stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska Zdjęcia: Artur Tarkowski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

250 ml wody, 60 g masła, 1 szczypta soli, 2 szczypty cukru pudru, 225 g mąki, 2 jajka, olej do głębokiego smażenia

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Artur Tarkowski
Zagotowujemy wodę z masłem, solą oraz cukrem pudrem. Przesiewamy mąkę do miski, pośrodku formujemy wgłębienie i, mieszając drewnianą łyżką, stopniowo wlewamy gorącą wodę z masłem. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i wstawiamy ciasto na 1 godz. do lodówki, po czym przekładamy je do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki. Rozgrzewamy olej; sprawdzamy, czy ma odpowiednią temperaturę, wyciskając doń trochę ciasta z rękawa: jeśli wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić - można smażyć. Wówczas wyciskamy kolejno do oleju paski ciasta dł. 10 cm, tak aby się nie stykały. Smażymy paluszki do zrumienienia, odwracamy i rumienimy z drugiej strony. Osączamy. Podajemy na ciepło.

    Więcej o:

Skomentuj:

Paluszki śniadaniowe do jajek na miękko