Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Żurek po tajsku

Autor przepisu: Paweł Dobrzański Stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2-3 litry bulionu warzywnego, 2 pałki trawy cytrynowej, 1/2 l zakwasu na żurek, jajka przepiórcze (po 3-4 na osobę), pęczek kolendry

08.03.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , WIELKANOC , NOWA KUCHNIA POLSKA
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Zagotowujemy bulion. Z trawy cytrynowej zdejmujemy liście zewnętrzne, odkrawamy zieloną część, a białą miażdżymy i drobno kroimy, następnie dodajemy ją do bulionu, wraz z zakwasem. Zagotowujemy. Gotujemy jajka przepiórcze przez 4-5 min w osolonej wodzie. Wyjmujemy je, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Żurek podajemy z grubo posiekaną kolendrą. Zależnie od upodobań możemy go zaprawić śmietaną lub kremem kokosowym, chilli i imibirem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Żurek po tajsku