Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Krem z selerów

Stylizacja: Magda Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

250 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 selery (około 1 kg), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, szczypta cukru, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany (dla 4-6 osób)

!!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!
Fot. Krzysztof Duklas
Z mięsa i włoszczyzny gotujemy wywar. Ugotowane mięso obieramy z kości i razem z 1 szklanką wywaru miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Selery obieramy, myjemy, ścieramy na grubej tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy z masłem, dodając 1/4 szklanki czystego rosołu, do miękkości. Następnie je przecieramy przez sito i razem z mięsem dodajemy do przecedzonego rosołu. Doprawiamy solą i szczyptą cukru, zaprawiamy żółtkami rozkłóconymi ze śmietaną, podgrzewamy. Podajemy z grzankami z bułki paryskiej lub z groszkiem ptysiowym.

    Więcej o:

Skomentuj:

Krem z selerów