Stylizacja: Magdalena Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 kg wołowiny bez kości (najlepiej zrazówki), 2 łyżki ostrej musztardy, 50 g tłuszczu, 1 łyżka mąki. Na farsz: 250 g mielonego mięsa (np. wieprzowego), 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ogórek kiszony lub konserwowy
Umytą i osuszoną wołowinę przekrawamy wzdłuż włókien, tak żeby utworzył się jeden duży płat mięsa. Zbijamy go tłuczkiem przez folię i smarujemy musztardą. Robimy farsz. Mielone mięso mieszamy z przyprawami, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy po wołowinie. Na farszu kładziemy połówki jajek i plastry ogórka. Zwijamy ciasno roladę i związujemy mocno białą bawełnianą nicią. Oprószamy mięso solą, pieprzem oraz mąką i obsmażamy ją ze wszystkich stron w brytfannie, na rozgrzanym tłuszczu. Następnie do brytfanny dolewamy 1/2 szklanki wody (może być rosół z kostki) i dusimy mięso pod przykryciem 1-2 godziny, od czasu do czasu uzupełniając sos wodą lub rosołem. Gotową roladę wyjmujemy na deskę i po ostudzeniu kroimy w plastry. Podajemy z ostrymi sosami.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).