Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Rolada wołowa

Stylizacja: Magdalena Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg wołowiny bez kości (najlepiej zrazówki), 2 łyżki ostrej musztardy, 50 g tłuszczu, 1 łyżka mąki. Na farsz: 250 g mielonego mięsa (np. wieprzowego), 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ogórek kiszony lub konserwowy

!!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!
Fot. Krzysztof Duklas
Umytą i osuszoną wołowinę przekrawamy wzdłuż włókien, tak żeby utworzył się jeden duży płat mięsa. Zbijamy go tłuczkiem przez folię i smarujemy musztardą. Robimy farsz. Mielone mięso mieszamy z przyprawami, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy po wołowinie. Na farszu kładziemy połówki jajek i plastry ogórka. Zwijamy ciasno roladę i związujemy mocno białą bawełnianą nicią. Oprószamy mięso solą, pieprzem oraz mąką i obsmażamy ją ze wszystkich stron w brytfannie, na rozgrzanym tłuszczu. Następnie do brytfanny dolewamy 1/2 szklanki wody (może być rosół z kostki) i dusimy mięso pod przykryciem 1-2 godziny, od czasu do czasu uzupełniając sos wodą lub rosołem. Gotową roladę wyjmujemy na deskę i po ostudzeniu kroimy w plastry. Podajemy z ostrymi sosami.

    Więcej o:

Skomentuj:

Rolada wołowa