Autor przepisu: Ola Lazar Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 kg cielęciny bez kości, 20 migdałów, 2 łyżki sklarowanego masła, 50 g miodu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz
Cielęcinę nacieramy solą i pieprzem, wstawiamy na godzinę do lodówki. W mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy obrane migdały. Masło podgrzewamy w rondelku. Cielęcinę wkładamy do brytfanny, polewamy gorącym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Miód podgrzewamy z sokiem z cytryny, podlewamy nim mięso podczas pieczenia. Po 15 min obniżamy temperaturę do 180 st. C. Od tej chwili mięso pieczemy 30 minut plus po 30 minut na każde 500 g. (na podstawie: "Kuchnia lwowska", Danuta i Henryk Dębscy)
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).