Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Cielęcina a la sarna

Autor przepisu: Paweł Kałuski Stylizacja: Jarosław Madejski Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

3 kg mięsa cielęcego od szynki, 10 jagód jałowca, 200 g słoniny, 1/2 l octu 6%, 1/4 l czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 3 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Mięso nacieramy grubo tłuczonym jałowcem i gęsto szpikujemy słoniną pokrojoną w paski. Zagotowujemy ocet z winem i szklanką wody. Wrzącą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, często je obracając. Przed pieczeniem mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy ok. 2 godzin w 180 st. C. Przed końcem pieczenia wlewamy śmietanę. Pieczeń kroimy w plastry i polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z ryżem lub kluskami.

    Więcej o:

Skomentuj:

Cielęcina a la sarna