Autor przepisu: Paweł Kałuski Stylizacja: Jarosław Madejski Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
2 kg wieprzowiny od szynki (bez skóry), 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 6%, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka mąki, 1/4 l wina, sól, pieprz Sos wiśniowy: 1/4 l rosołu, 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych (bez pestek), 2 goździki, cynamon, cukier, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/8 l czerwonego wina
Mięso oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywą i podlewamy wodą zmieszaną z octem, Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Do wrzącego rosołu wkładamy wiśnie i przyprawy korzenne, doprawiamy cukrem do smaku. Mąkę mieszamy z winem, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Gdy mięso będzie miękkie, przekładamy je do brytfanny, obsypujemy mąką, podlewamy winem i sosem wiśniowym i wstawiamy na 30 minut do silnie nagrzanego piekarnika (200 st. C). Pieczeń kroimy w plastry, osobno podajemy sos wytworzony podczas pieczenia oraz ryż.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).