Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Pieczeń wieprzowa duszona w sosie wiśniowym

Autor przepisu: Paweł Kałuski Stylizacja: Jarosław Madejski Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 kg wieprzowiny od szynki (bez skóry), 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 6%, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka mąki, 1/4 l wina, sól, pieprz Sos wiśniowy: 1/4 l rosołu, 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych (bez pestek), 2 goździki, cynamon, cukier, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/8 l czerwonego wina

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Mięso oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z dobrze dopasowaną pokrywą i podlewamy wodą zmieszaną z octem, Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Do wrzącego rosołu wkładamy wiśnie i przyprawy korzenne, doprawiamy cukrem do smaku. Mąkę mieszamy z winem, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Gdy mięso będzie miękkie, przekładamy je do brytfanny, obsypujemy mąką, podlewamy winem i sosem wiśniowym i wstawiamy na 30 minut do silnie nagrzanego piekarnika (200 st. C). Pieczeń kroimy w plastry, osobno podajemy sos wytworzony podczas pieczenia oraz ryż.

    Więcej o:

Skomentuj:

Pieczeń wieprzowa duszona w sosie wiśniowym