Autor przepisu: Anna Włodek Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Paweł Kiszkiel Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 średni kalafior (lub paczka mrożonego), 30 dag zielonego groszku w strączkach, 3 plastry szynki (10-12 dag), 15 ml śmietanki, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło
Kalafiora myjemy, rozdzielamy na cząstki i gotujemy do miękkości. Groszek gotujemy 3 min. Szynkę kroimy w małą kosteczkę, odkładając kilka kawałków do dekoracji. Miksujemy kalafior z szynką, jajami i śmietaną, solimy i pieprzymy, dodajemy szczyptę utartej gałki. Zapiekankę smarujemy masłem, wykładamy ją groszkiem, wypełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C w kąpieli wodnej na 40 min. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Aby ładnie wyjąć babeczkę wstawiamy formę na 1 min do wrzątku. Możemy również przed pieczeniem wyłożyć formę ładnie przyciętym papierem do pieczenia.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).