Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka z kalafiora

Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Paweł Kiszkiel Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 mały kalafior, 1 duże winne jabłko, 1 pęczek dymki, 10 dag twardego koziego sera lub prawdziwego oscypka owczego, pieprz i sól do smaku Do dekoracji: 2 łyżki dużych kaparów Sos: sok z 1/2 cytryny,1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru

24.02.2006
Fot. Paweł Kiszkiel / AG
Kalafiora gotujemy w mocno osolonym wrzątku jakieś 5-10 minut, tak aby po wystudzeniu był lekko chrupiący. Następnie studzimy go, dzielimy na różyczki i zalewamy winegretem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodajemy pokrojone w paseczki jabłko, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Całość mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy kaparami.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka z kalafiora