Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Paweł Kiszkiel Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
500 g szparagów zielonych lub białych, 2 jajka, 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki), 1 łyżka kiełków rzeżuchy, lucerny lub rzodkiewki, sól Sos: 150 ml jogurtu lub śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz
Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo. Szparagi odcedzamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Groszek osączamy z zalewy, a świeży podgotowujemy ok. 5 min i również osączamy. Szparagi łączymy z groszkiem, przekładamy do salaterki. Robimy sos: Jogurt (lub śmietanę) mieszamy z majonezem oraz posiekaną zieleniną. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy kiełkami i dekorujemy ćwiartkami jajek. Możemy ją wzbogacić, dodając 100 g szynki pokrojonej w kostkę.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).