Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka wiosenna

Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Paweł Kiszkiel Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

500 g szparagów zielonych lub białych, 2 jajka, 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki), 1 łyżka kiełków rzeżuchy, lucerny lub rzodkiewki, sól Sos: 150 ml jogurtu lub śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

24.02.2006
Fot. Paweł Kiszkiel / AG
Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo. Szparagi odcedzamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Groszek osączamy z zalewy, a świeży podgotowujemy ok. 5 min i również osączamy. Szparagi łączymy z groszkiem, przekładamy do salaterki. Robimy sos: Jogurt (lub śmietanę) mieszamy z majonezem oraz posiekaną zieleniną. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy kiełkami i dekorujemy ćwiartkami jajek. Możemy ją wzbogacić, dodając 100 g szynki pokrojonej w kostkę.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka wiosenna