Babka herbaciana Earl Grey
15 g herbaty Earl Grey + 1/2 filiżanki wrzątku, 10 dag rodzynek, 220 g margaryny, 0,8 szklanki cukru, 4 jaja, 13 łyżek mąki pszennej, 11 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku (bergamotka lub migdałowy), 150 g gotowej karmelowej polewy, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ew. gotowe listki czekoladowe do dekoracji)
Zaparzamy herbatę i odstawiamy do wystudzenia. Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie. Ubijamy mikserem margarynę z cukrem, dodajemy jaja i ostudzony napar herbaciany. Wsypujemy 11 łyżek mąki pszennej i całą mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, dodając proszek do pieczenia. Osączamy rodzynki i obtaczamy je w pozostałej mące pszennej. Dodajemy do ciasta razem z olejkiem i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto do prostokątnej formy (dł. 30 cm, szer. 12-13 cm) i pieczemy w 170 st. C przez 50 min. Wyjmujemy formę z ciastem, studzimy. Następnie odwracamy formę i wyjmujemy babkę. Oblewamy ją karmelową polewą. Gdy zaschnie, dekorujemy ciasto pasmami roztopionej czekolady (albo gotowymi listkami czekoladowymi).
- Więcej o: