Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sernik egzotyczny

Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

150 g tartych suchych precli (takich na sznurku), 100 g stopionego masła lub margaryny, 150 g truskawek (mrożone rozmrażamy), 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu, 200 g cukru, 4 duże jaja, 1/4 szklanki soku z limonki, 1/4 szklanki tequili, 1/4 szklanki Triple Sec, plasterki limonki, tłuszcz do formy

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Tarte precle mieszamy z masłem i powstałym ciastem dokładnie wylepiamy natłuszczone dno i ścianki formy (o średnicy 23 cm) na wysokość 2,5-3,5 cm. Pieczemy w 160 st. C przez 8-10 minut. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, osączamy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, kilkakrotnie zdejmując mus ze ścianek misy miksera. Otrzymamy pół szklanki musu. Ser ubijamy w mikserze na średnich obrotach, aż będzie puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Jajka dodajemy po jednym, nie przerywając ubijania. Mieszamy z sokiem z limonki, tequilą i likierem Triple Sec. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch - mus truskawkowy i delikatnie, spiralnym ruchem, mieszamy nożem, by uzyskać truskawkową spiralę w cieście. Pieczemy w 160 st. C przez godzinę i 10 minut (środek powinien być miękki). Wyjmujemy sernik z piekarnika i odkrawamy od ścianek formy. Wkładamy z powrotem do piekarnika; wyłączamy go i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po wyjęciu z formy zawijamy go w folię spożywczą (ale nie aluminiową) i chłodzimy przez 8 godzin. Dekorujemy plasterkami limonki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sernik egzotyczny