Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sernik z amaretto

Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Spód: 45 g wafli waniliowych, 75 g zblanszowanych, uprażonych i drobno posiekanych migdałów, 50 g stopionego masła, 1 łyżka amaretto, tłuszcz do formy Masa: 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu (najlepiej tłustego), 200 g cukru, 4 jaja, 80 ml śmietany kremówki, 35 g zblanszowanych, uprażonych i zmielonych migdałów, 1/4 szklanki Irish Cream, 1/4 szklanki amaretto Na wierzch: 375 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 45 g płatków migdałów

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Robimy spód sernika, łącząc wszystkie jego składniki (wafle wcześniej kruszymy). Ciastem wylepiamy dno lekko natłuszczonej formy (o średnicy 25 cm). Pieczemy w 180 st. C przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy ser w mikserze (na wysokich obrotach), aż będzie lekki i puszysty. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy jaja (po jednym), nie przerywając ubijania. Masę mieszamy (mikserem) z kremówką i pozostałymi składnikami. Wlewamy do formy. Pieczemy w 180 st. C przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Kwaśną śmietanę łączymy z łyżką cukru i aromatem waniliowym, starannie mieszamy i polewamy ciasto, używając do tego łyżki. Wokół brzegu sernik posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 250 st. C przez 5 minut (aż płatki migdałów delikatnie się zrumienią). Podajemy po schłodzeniu.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sernik z amaretto