Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
4 galaretki owocowe, owoce (świeże, z puszki lub z kompotu, np. ananasy, brzoskwinie), kandyzowana skórka pomarańczowa, 80 dag koziego twarożku, świeże rodzynki, posiekane orzechy laskowe
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i studzimy. Owoce i skórkę pomarańczową kroimy na kawałki. Twarożek miksujemy, stopniowo dodając płynną galaretkę (trochę galaretki zostawiamy do pokrycia wierzchu sernika). Wsypujemy bakalie, skórkę pomarańczową i owoce (trochę pokrojonych owoców i skórki odkładamy do przybrania). Mieszamy. Masę serową z bakaliami i owocami przekładamy do tortownicy lub pucharków i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu przybieramy owocami i skórką pomarańczową. Na wierzch wylewamy pozostawioną galaretkę na grubość 5 mm (jeśli zastygnie, lekko podgrzewamy) i ponownie wstawiamy sernik do lodówki, aby galaretka zastygła. Ilość owoców, bakalii i skórki pomarańczowej, jaką dodajemy do sernika, jest dowolna, ale naszym zdaniem, nie powinno ich być zbyt dużo.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).