Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sernik z ziemniakami

Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

70 dag ziemniaków, 1 kg twarogu, 6-7 jaj, 300 g cukru, 1 paczka cukru waniliowego, tłuszcz i bułka tarta do formy, 1 jajko do posmarowania Ciasto: 250 g mąki, 100 g cukru, 1 żółtko, 100 g margaryny, 2 łyżki śmietany

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy bez soli i studzimy. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Ser przeciskamy przez maszynkę razem z ziemniakami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu zmielony ser z ziemniakami, całość dokładnie mieszamy. Ubijamy z białek pianę, łączymy z masą i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 50 min i pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sernik z ziemniakami