Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
5 dag migdałów, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 6-8 jaj, 10 dag masła, 30 dag cukru pudru, 3 dag drożdży, 25 ml mleka, 1 olejek waniliowy, 5 dag skórki otartej z pomarańczy (potrzeba ok. 2 owoców), 1 kg mielonego twarogu, tłuszcz i bułka tarta do formy
Migdały i orzechy sparzamy wrzątkiem i osączamy, obieramy ze skórki, mielemy. Rozbijamy jaja, oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem, dodajemy olejek i skórkę pomarańczową, utarte masło, zmielony ser, migdały z orzechami oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą okrągłej formy (o śr. 24 cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 50 min w 160 st. C. Sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 1,5-2 godziny.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).