Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
350 g twarogu, sera mitzira lub ricotta, 4 żółtka, 115 g cukru pudru, drobno otarta skórka z 1 pomarańczy, 50 ml świeżego soku z pomarańczy, 55 g mielonych migdałów, tłuszcz do formy Karmelizowane cytryny: 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry, 125 g cukru pudru, 150 ml wody
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg przecieramy przez gęste sito. Ucieramy, dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Gdy masa będzie zupełnie gładka, ostrożnie dodajemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, aż masa się zetnie. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia na 2-3 godziny. Plasterki cytryn po usunięciu pestek wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy cytryny na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec należy uważać, aby cytryny się nie przypaliły. Osączamy je na metalowej kratce. Zimny sernik ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z jogurtem (najlepiej greckim lub bałkańskim).
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).