Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sernik grecki pomarańczowy

Autor przepisu: Marta Szczepanik-Dzikowska Stylizacja: Marta Szczepanik-Dzikowska Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

350 g twarogu, sera mitzira lub ricotta, 4 żółtka, 115 g cukru pudru, drobno otarta skórka z 1 pomarańczy, 50 ml świeżego soku z pomarańczy, 55 g mielonych migdałów, tłuszcz do formy Karmelizowane cytryny: 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry, 125 g cukru pudru, 150 ml wody

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg przecieramy przez gęste sito. Ucieramy, dodając stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Gdy masa będzie zupełnie gładka, ostrożnie dodajemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C i pieczemy ok. 35 minut, aż masa się zetnie. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia na 2-3 godziny. Plasterki cytryn po usunięciu pestek wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy cytryny na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec należy uważać, aby cytryny się nie przypaliły. Osączamy je na metalowej kratce. Zimny sernik ostrożnie wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z jogurtem (najlepiej greckim lub bałkańskim).

    Więcej o:

Skomentuj:

Sernik grecki pomarańczowy