Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Podolska baba parzona

Autor przepisu: Ola Lazar na podstawie: "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" Marka Łebkowskiego i "Polska Wielkanoc" Hanny Szymanderskiej Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcie: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

500 g mąki pszennej, 250 ml mleka, szczypta nitek szafranu, 50 g drożdży, 150 g cukru, 5 żółtek, 100 g masła, 50 g rodzynek, 50 g obranych migdałów, masło do formy, 1 jajko

8.02.2007
Fot. Agata Jakubowska / AG
Część mąki (150 g) przesiewamy do dużej miski. Mleko zagotowujemy z nitkami szafranu i gorące wlewamy do mąki, energicznie mieszając, zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy do ciasta, wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia, aż masa podwoi objętość. Dodajemy żółtka utarte z resztą cukru, wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy. Kiedy w cieście pojawią się pęcherzyki, dolewamy stopione, niezbyt gorące masło, dodajemy bakalie (rodzynki przedtem namoczone), wyrabiamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Formę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto i zostawiamy, aż podwoi objętość. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około godziny w 180 st. C.

    Więcej o:

Skomentuj:

Podolska baba parzona