Sos morelowy, diabelski, z rokpolem i pomidorowy
Pojemniczek (15 dag) naturalnego serka homogenizowanego, 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1/3 szklanki dżemu morelowego, łyżka ostrej musztardy, pieprz czarny mielony, sól
Dżem lekko podgrzać i przetrzeć przez sitko. W miseczce połączyć śmietanę, musztardę, dżem, wymieszać, doprawić do smaku.
Diabelski
Opakowanie serka homogenizowanego (20 dag), 1/3 szklanki ostrego keczupu, 3 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól
Serek połączyć z keczupem, dodać chrzan, szczypiorek, posolić, wymieszać. Można podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej.
Z rokpolem
40 dag gęstej śmietany, 25 dag startego sera rokpol, pieprz cayenne, sól
Ser dokładnie rozetrzeć ze śmietaną, doprawić pieprzem cayenne i solą, wymieszać.
Pomidorowy
Po pół szklanki gęstej śmietany, serka homogenizowanego i keczupu, 10 płatów pomidorów suszonych w oleju, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, po łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki, sól
Pomidory osączyć na papierowym ręczniku i drobno posiekać. Połączyć serek ze śmietaną i keczupem, pomidorami suszonymi, dodać natkę, wymieszać, przyprawić do smaku papryką i solą.
- Więcej o: