Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
ok. 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża posiekana cebula, 1 kawałek kory cynamonu przełamany na pół, 6 cienkich plasterków świeżego imbiru, 200 ml cydru Na glazurę: 1/2 filiżanki brązowego cukru, 10 dag masła, 750 ml bourbona, 50 ml octu na bazie cydru (lub jabłkowego), 2 łyżki musztardy Dijon Na marynatę: 1 łyżka grubej soli morskiej, 1 łyżka brązowego cukru, 1 1/2 łyżki musztardy, 1 1/2 łyżeczki listków tymianku, 1 łyżeczka tartego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (dla 4 osób)
Robimy glazurę mieszając wszystkie składniki w miseczce. Łączymy również wszystkie składniki marynaty. Czyścimy żeberka z błon, dzielimy na mniejsze kawałki i polewamy marynatą. Marynujemy co najmniej 6 godzin, a najlepiej dobę. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C. Wyjmujemy żeberka z marynaty. Do naczynia do zapiekania wkładamy siekaną cebulę, kawałki cynamonu i imbir. Polewamy cydrem. Na tym układamy żeberka mięsem do dołu i przykrywamy naczynie folią. Pieczemy ok. 1 godz., aż mięso zacznie odchodzić od kości. Rozgrzewamy grill i podpiekamy na nim żeberka po 5 min z każdej strony. Następnie polewamy je glazurą (część sosu powinna zostać) i pieczemy kolejne 3 minuty z każdej strony. Kroimy żeberka na małe kawałki i serwujemy wraz z pozostałą glazurą.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).