Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Duszone prawdziwki z winem

Przepis i wykonanie: Paweł Kałuski Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

500 g prawdziwków (albo podgrzybków), 4-5 łyżek oliwy lub oleju sojowego, 3 cebule, 250 g szynki lub kiełbasy szynkowej, 1/2 szklanki gorącego przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu rozcieńczonego przegotowaną wodą do objętości 1/3 szklanki, 2/3 szklanki wytrawnego białego wina, 2 ząbki czosnku, 1 duży pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Z oczyszczonych grzybów odcinamy kapelusze (nóżki nie przydadzą się w tej potrawie, można je pokroić i ususzyć), większe sztuki kroimy na duże cząstki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej oliwie, wyjmujemy i wkładamy do rondla. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę cebule oraz wędlinę, też pokrojoną w kostkę. Przekładamy do grzybów i dodajemy przecier pomidorowy, wino, posiekany czosnek i opłukany, osączony pęczek natki pietruszki (związany nitką). Oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez 2 godz. Jeśli potrawa stanie się zbyt gęsta, możemy dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub przegotowanej wody. Przed podaniem wyjmujemy natkę. Podajemy z białym pieczywem.



    Więcej o:

Skomentuj:

Duszone prawdziwki z winem