Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Bliny z grzybami

Przepis i wykonanie: Paweł Kałuski Zdjęcie: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

300-350 g mąki, 80-100 g masła, 4 żółtka i piana z 4 białek, 1/2 szklanki zsiadłego mleka, sól, kilka łyżek oleju do smażenia; nadzienie: 300-400 g świeżych grzybów, 2 łyżki masła, sól, pieprz

DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jaros?aw Madejski
Robimy nadzienie. Grzyby czyścimy, płuczemy i osączamy na sicie. Następnie kroimy na małe kawałki, podsmażamy na maśle, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy ze stopionym masłem, żółtkami oraz zsiadłym mlekiem w takiej ilości, aby miało gęstość śmietany. Solimy do smaku.

Gdy ciasto będzie jednolite, łączymy je z ubitą na sztywno pianą z białek i ostrożnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy porcje nadzienia. Na nie nakładamy ciasto, tak aby przykryło grzyby. Smażymy z obu stron.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się

>

    Więcej o:

Skomentuj:

Bliny z grzybami